Weet jij het; wie, wat, waarom IVN-IJssel&Gouwe?

Weet jij het; wie, wat, waarom IVN-IJssel&Gouwe?

De missie van IVN Natuureducatie is het verbinden van mens en natuur. Ze laten jong en oud beleven hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. IVN gelooft dat mens en natuur onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. In de huidige samenleving is de mens echter te ver van de natuur komen te staan. IVN wil de natuur weer dichter bij de mens brengen zodat zij de natuur weer in hun hart sluit en hier ook beter voor zal zorgen. Dit draagt uiteindelijk bij aan een duurzame samenleving en aan de individuele gezondheid en het welzijn van mensen.

Dit alles doen ze samen met onze leden met ongeveer 160 vrijwilligersafdelingen en professionals. Ze organiseren projecten, campagnes, cursussen en vele natuuractiviteiten. Zelf leren en doen staan hierbij centraal.

Het begint bij de natuurbeleving van kinderen op het groene schoolplein of bij het buitenspelen. Buiten zijn is goed en gezond voor kinderen en zorgt ervoor dat ze opgroeien tot volwassenen die de natuur in hun hart sluiten. Je plant hiermee een zaadje in hun kindertijd.

Naast deze doelgroep richt IVN IJssel en Gouwe zich ook op ouderen. Er zijn meer werkgroepen bij IVN met actieve vrijwilligers. De werkgroep Tuinambassadeurs bijvoorbeeld die advies geeft aan particulieren over de vergroening van hun tuin of helpt bij grotere projecten op initiatief van gemeente of woningbouwcorporaties.

Voor de mensen die actief in de natuur bezig willen zijn hebben ze de werkgroep Voedselbos waar door een groep vrijwilligers gewerkt wordt aan de verder ontwikkeling en onderhoud van het Voedselbos. Of de werkgroep Vrijwillig landschapsbeheer is de werkgroep die vanaf het begin al actief is geweest.

Ellen van de Zilver voorzitter IVN-IJssel&Gouwe geeft een toelichting.