Hoeveel wespen zullen we dit jaar krijgen?

Hoeveel wespen zullen we dit jaar krijgen?

Zoals je ongetwijfeld nog weet was deze winter buitengewoon zacht. De kans dat de wespenkoninginnen weer vroeg uit hun winterslaap ontwaken is dan ook extra groot. De temperatuur blijft laag en er valt nog veel regen. De kans is dus groot dat er al vroeg veel verborgen wespennesten zullen zijn in het Groene Hart. Tenzij de lage temperaturen aanhouden, dan kan het meevallen met de overlast.

Want de vraag is, na een opmerkelijk zachte winter en een tot nu toe kwakkelend voorjaar. voor wespenbestrijders in Nederland hoe de wespenoverlast dit jaar zal uitpakken. Pas als de buitentemperatuur stijgt en er veel regen blijft vallen zoeken de koninginnen naar beschutte plekjes zoals in de spouw, in een schuurtje of bij mensen op zolder, zolang het maar droog en enigszins beschut is. Ook is het zo dat bij warm en vochtig er weer veel vliegen en muggen in de lucht, zeker in ons mooie (vochtige) Groene Hart, en dus veel voedsel voor de wespenkolonies waardoor ze ook meer overlast kunnen geven. De vraag is dan ook zal het opnieuw meevallen deze zomer of krijgen we al vroeg dit jaar te maken met flink veel wespen?

Het landelijk platform Wespennest Verwijderen zegt dat vanwege de redelijk zachte winter een jaar geleden en de relatief koude en natte lente daarna ontwaakten veel bevruchte wespenkoninginnen vroeg uit hun winterslaap en stierven of stelden de bouw van een nest uit. De bij het platform aangesloten ongediertebestrijders zijn in 2023 ongeveer 17.500 keer gebeld tegen zo’n 35.500 meldingen het jaar daarvoor

Je hoort Wim Minnaard