Regionale blik op zero-emissiezones: voorbereiding, weerstand en kansen

Regionale blik op zero-emissiezones: voorbereiding, weerstand en kansen

Een zero‑emissiezone is een gebied waar alleen voertuigen zonder uitlaatgassen (elektrisch, waterstof) mogen rijden. Fossiele bestel- en vrachtwagens worden geweerd, om luchtkwaliteit en leefbaarheid te verbeteren. Wat de situatie is in onze regio lees je in onderstaand artikel

Vanaf 1 juli boetes
Vanaf 1 juli 2025 riskeren ondernemers boetes als zij met een vervuilende bedrijfswagen een zero-emissiezone binnenrijden. De eerste zes maanden gold er een gedoogbeleid, maar nu wordt er daadwerkelijk gehandhaafd. Nieuwe bestelbusjes en vrachtwagens die vanaf 1 januari 2025 zijn geregistreerd, mogen alleen nog de zones in als ze volledig elektrisch zijn of op waterstof rijden. Voor oudere voertuigen gelden overgangsregelingen, afhankelijk van de uitstootklasse en gemeente. Ondernemers die slechts incidenteel in een zero-emissiezone hoeven te zijn, kunnen een ontheffing aanvragen voor maximaal twaalf dagen per jaar.

Zero-emissiezone Alphen aan den Rijn per 1 januari 2027
Vanaf 1 januari 2027 geldt in het centrum van Alphen aan den Rijn een zero-emissiezone voor bestel- en vrachtwagens. Alleen voertuigen zonder uitstoot, zoals elektrisch of op waterstof, zijn dan welkom. Voor oudere voertuigen is er een overgangsregeling tot uiterlijk 2030. Ondernemers kunnen ontheffing aanvragen en ondersteuning krijgen via een logistiek makelaar met advies over subsidies en laadinfrastructuur. De invoering is uitgesteld van juli 2026 naar januari 2027 na ruim 2.650 zienswijzen en een burgerpetitie. De gemeente overweegt de zone te verkleinen om wijken als Kerk en Zanen uit te sluiten. Een actiegroep met 1.500 handtekeningen stelt dat het beleid te snel gaat en kleine bedrijven onevenredig hard treft.

Situatie in Gouda
In Gouda is sinds 1 januari 2025 al een zero-emissiezone binnen de singels van kracht. Gouda heeft ondertussen meer ervaring opgedaan, waardoor de invoering daar steeds soepeler lijkt te verlopen. Ondernemers daar profiteren van persoonlijke ondersteuning, proefritten, advies over subsidies via bijvoorbeeld de milieu-investeringsaftrek en toegang tot deelvervoer en opladen. Ontheffingen zijn mogelijk wanneer de overstap niet haalbaar is. Hierdoor verloopt de invoering voor veel bedrijven soepeler .

Kleinere gemeenten in de regio Midden-Holland
In de regio Midden-Holland bereiden ook Bodegraven-Reeuwijk en Waddinxveen zich voor op emissievrije stadslogistiek. Uit een quickscan onder 400 bedrijven blijkt dat veel ondernemingen nog onbekend zijn met de regels, subsidies of overgangszones. Ruim de helft heeft nog geen concrete voorbereidingen getroffen. Er zijn middelen beschikbaar zoals quickscans, routeplannen en financiële tools, maar de implementatie verloopt traag. Regiogemeenten zoals Bodegraven-Reeuwijk en Waddinxveen werken aan gezamenlijke aanpak, maar kampen nog met onvoldoende kennis en voorbereiding bij lokale bedrijven. De ambities zijn er wel, maar de uitvoering vraagt om betere communicatie, maatwerk en infrastructuur.

Wat ondernemers zeggen in de regio
Uit reacties op sociale media blijkt dat grote bedrijven doorgaans wél kunnen overschakelen, maar vooral kleine ondernemers en zzp’ers financieel en operationeel worden geraakt. Zij kampen met hoge aanschafprijzen (vanaf €60.000), beperkte laadinfrastructuur, kortere actieradius en gebrek aan zware elektrische voertuigen. Daarnaast maken ondernemers maken zich zorgen over de kosten, gebrekkige laadinfrastructuur en soms beperkte inspraak.