Lezing over gemeenschappelijk eigendom

Lezing over gemeenschappelijk eigendom

“Onze gemeenschappelijke bronnen staan onder druk door het neoliberalisme. Water en schone lucht bijvoorbeeld, maar ook het internet en de universiteit. Het is hoog tijd om deze commons terug te veroveren”, vindt Thijs Lijster.

Thijs Lijster betoogt waarom het van belang is dat we cruciale aspecten van ons leven zoals energie, wonen, zorgen, maar ook leren niet als koopwaar behandelen, maar als meenten. De ‘meent’ (common) , de gemeenschappelijke gronden van vroeger waar ieder zijn vee kon laten grazen en hout kon sprokkelen om de winter door te komen, is een concept waar de laatste jaren veel aandacht voor is in de politieke filosofie en economie. Het gaat om een goed of bron dat niemands bezit is maar waar iedereen gebruik van kan maken.

Overal ontstaan gemeenschappen die deze bronnen zelf gaan beheren en met elkaar delen: energiecoöperaties, wooncorporaties, land van ons, maar ook Wikipedia.

Thijs Lijster houdt deze presentatie op zondag 4 februari van 11.45 – 13.15 uur in de Agnietenkapel, Nieuwe Markt 100 te Gouda voor het Agnietenconvent. Daar wordt u ontvangen met koffie of thee. Dankzij een gift van de Kringloopwinkel in Reeuwijk is de entree €5,-.

Zie ook de website van het Agnietenconvent: www.agnietenconvent.nl.

Hieronder het interview dat Jerome had met Jan hierover.