Krimpenerwaard wordt koploper in Nederland

Krimpenerwaard wordt koploper in Nederland

Op duurzaam vlak wordt de gemeente Krimpenerwaard met het het nieuwe gemeentehuis koploper in Nederland. Ook zet de gemeente hiermee een grote stap richting de landelijke circulaire doelen van 2030 en 2050.

Want de gemeente Krimpenerwaard opent volgend jaar het meest duurzame en circulaire gemeentehuis van Nederland. Het gebouw krijgt een volledig houten constructie, wordt demontabel en bevat klimaatadaptieve functies. Het gebouw krijgt een volledig houten constructie, met daarin veel biobased en circulaire materialen. Sommige daarvan komen uit regionale ‘donorgebouwen’. Het ontwerp wordt afgemaakt met transparante gevels en groenvoorzieningen. Ook wordt het gebouw demontabel. Verder komen rondom het gebouw verschillende klimaatadaptieve functies. Onder meer halfopen verhardingen in het parkeergebied, zichtbare afvoer van regenwater, en veel aandacht voor lokale flora en fauna.

Naast de nadruk op duurzaamheid werd ook de mens niet uit het oog verloren. Door alle diensten op één centrale locatie samen te brengen, ontstaat een herkenbaar ‘thuis’ voor zowel inwoners als medewerkers. Dit was van extra belang omdat Krimpenerwaard een fusiegemeente is. Een kwalitatief hoogwaardige, gezonde en duurzame werkomgeving verhoogt bovendien de aantrekkelijkheid als werkgever, zeker sinds de coronaperiode waarin mensen hogere eisen aan hun werkplek stellen.

De aangewezen locatie ligt aan de N210, buiten het bebouwde gebied van Bergambacht. Het gebouw grenst aan het Natuurnetwerk Nederland (NNN) en sluit naadloos aan op de karakteristieke poldervelden. De aanwezige sloten lopen tot aan het atrium en ook tussen de gebouwdelen lopen sloten en oevers. Binnen het gebouw komt veel beplanting. Daarnaast is het plan om later de omliggende agrarische gronden van het gemeentehuis te transformeren naar een natuurgebied met ruimte voor biodiversiteit. Dit was een van de redenen voor de Provincie Zuid-Holland om planologische goedkeuring te geven voor de bouw.

Reageren op de bericht? Graag! Stuur een reactie naar: info@groenehartduurzamer.nl

Lees meer over: Krimpenerwaard >

© Groene Hart duurzamer