Een gelukkig leven

Een gelukkig leven

Een gelukkig leven wie wil dit niet. Daarbij helpen gelukshormonen. Je hebt er vast wel over gehoord. Het duimpje van facebook of een like geeft een goed gevoel. Dopamine, serotonine, endorfine, oxytocine en fenylethylamine worden de gelukshormonen genoemd. Ze zorgen er vooral voor dat je je blij en gelukkig voelt. Het goede nieuws is dat je de aanmaak van deze gelukshormonen zelf kunt stimuleren. Heel gemakkelijk eigenlijk.

Bijvoorbeeld van Serotonine, dat hormoon verbetert je stemming. Het geeft je een gevoel van welzijn en zorgt voor tevredenheid. Ook onderdrukt het verdriet, angstgevoelens en een hongergevoel. Het geeft een gevoel van sereniteit en innerlijke rust; serotonine heeft een kalmerende werking. Het hormoon wordt voor zeker 90% in je darmen aangemaakt en voor een kleine 10% in je hersenen. Wil je dus zelf meer serotonine produceren dan is voeding rijk aan tryptofaan belangrijk. En dat zit in zoete en hartige voedingsmiddelen. Om tryptofaan om te zetten in serotonine zijn vitamines als B6, C en D3 nodig net als omega-3 vetzuren en ijzer. Suiker en cafeïne remmen de aanmaak van serotonine. Zonlicht en beweging helpen bij de productie!
Kijk eens op de site van https://fitchef.nl/blog/gezondheid/gelukshormonen voor alle verse groenten, chocolade, vis, zaden en wat al niet lekker en gezond zijn.

Een tweede hormoon dat je zelf kunt aanmaken is Dopamine. Dat beïnvloedt je gemoedstoestand, maar wordt niet continu afgegeven. Als je vaak last hebt van stress, maakt je lichaam minder dopamine aan. Je lichaam is dan zo gespannen, dat je geen beloning meer krijgt. Als deze situatie langer aanhoudt, ga je je lusteloos voelen.
Ook hier werkt beweging en zonlicht fantastisch. Met je voeding kunt je zorgen voor extra vitamines en mineralen zoals: vitamine B3, B6, C, E, betacaroteen, zink, magnesium, ijzer, seleen en foliumzuur. Die zitten in broccoli, wortels, bloemkool, paprika, bietjes, bladgroenten, sinaasappelen en aardbeien, asperges, zonnebloempitjes.
https://www.inspirerendleven.nl/gelukshormonen/
Een fijn leven (duurzaam wellicht) kun je daarom zelf bevorderen door op te letten wat je eet. En je helpt jezelf zeker ook met lekker bewegen in de zon. Gelukkig dat het zomer wordt!