Coöperatie maakt zich sterk voor duurzame keuzes

Coöperatie maakt zich sterk voor duurzame keuzes

De gemeente Alphen aan den Rijn start deze week een participatietraject over de toekomstige locaties voor windmolens en zonnevelden. Coöperatie Energiek Alphen aan den Rijn (EA) ondersteunt deze aanpak volledig. Uitgangspunt is dat de energie die in de gemeente wordt gebruikt, ook zoveel mogelijk lokaal wordt opgewekt. Inwoners, bedrijven, organisaties en overheden beslissen daarom samen over hoe én waar deze duurzame energie moet worden opgewekt. In de komende weken vinden straatgesprekken en informatiebijeenkomsten plaats waarin belanghebbenden hun mening, zorgen en ideeën kunnen delen. EA-voorzitter Erik de Ruijter benadrukt het belang van een open proces met heldere feiten en belangenafweging. “Zo kan de gemeenteraad goed onderbouwde keuzes maken over de plaatsing van windmolens en zonnevelden,” aldus De Ruijter. Dat dit proces gepaard gaat met lastige keuzes, erkent hij direct: “Maar niets doen is geen optie. Dan beslist de provincie.”

Energiek Alphen: samenwerking voor een energieneutraal 2050
Energiek Alphen aan den Rijn streeft samen met de gemeente naar een energieneutrale gemeente in 2050. Onlangs werd hiervoor een samenwerkingsovereenkomst getekend. De coöperatie werkt langs drie pijlers: energie besparen, duurzame energie opwekken, opslaan en delen, en bewustwording bij inwoners vergroten. Deze thema’s vertaalt EA in concrete projecten, waarin inwoners actief kunnen meedoen. Met behulp van gratis energiecoaches krijgen bewoners advies over hoe ze energie kunnen besparen en verspilling kunnen tegengaan. Volgens bestuurslid Frank van Oudenhove zijn veel maatregelen laagdrempelig en direct toepasbaar. Huurders en huiseigenaren kunnen zelfs ondersteuning krijgen bij uitvoering, financiering en subsidieaanvragen. De benadering van EA draait om informeren, stimuleren, innoveren en samenwerken. Daarmee maakt de organisatie de energietransitie tastbaar en toegankelijk voor iedereen in de gemeente.

Lokale energiegemeenschappen als oplossing voor de toekomst
Een opvallend initiatief van Energiek Alphen is de oprichting van energiegemeenschappen: samenwerkingsverbanden van bewoners, bedrijven en organisaties binnen een wijk of dorp. In deze gemeenschappen wordt duurzame energie lokaal opgewekt, gedeeld en geconsumeerd. Daarmee dragen ze bij aan leveringszekerheid, lagere kosten én minder druk op het energienet. In Benthuizen loopt momenteel een pilotproject, waarbij onder leiding van bestuurslid Menno Stijl uiteenlopende partijen zoals kerken, verenigingen en ondernemers samenwerken aan een lokale energievoorziening. “We stemmen vraag en aanbod in de wijk op elkaar af. Als dit slaagt, kan het model worden uitgerold in andere wijken van Alphen aan den Rijn,” zegt Stijl. Het doel is om energie lokaal te houden, waarbij opbrengsten ook binnen de gemeenschap blijven. Dat versterkt het draagvlak en maakt duurzame keuzes maatschappelijk rendabel.

Draagvlak en lokaal eigendom centraal in keuzes voor wind en zon
Energiek Alphen pleit ervoor dat álle gebieden binnen de gemeente worden meegenomen in de zoektocht naar geschikte locaties voor windmolens en zonneparken, en niet alleen de locaties die eerder in de Regionale Energie Strategie (RES) werden genoemd. Hierbij moet nadrukkelijk worden gekeken naar beperking van overlast voor omwonenden én compensatie waar nodig. De mening van direct omwonenden moet zwaarder wegen dan die van inwoners verderop, aldus EA. Ook wordt gepleit voor minimaal 50% lokaal eigendom van nieuwe installaties. Volgens Menno Stijl biedt mede-eigenaarschap via energiegemeenschappen inwoners direct voordeel: “Zo blijft de opbrengst lokaal, en komt deze niet uitsluitend terecht bij grote (buitenlandse) exploitanten.” De coöperatie ziet dit als cruciale voorwaarde voor voldoende draagvlak én sociale rechtvaardigheid.

Meer nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wil jij ook graag de nieuwsbrief ontvangen? Klik hier.

Reageren op bovenstaand bericht? Dat kan;