Doe mee aan het meten van de waterkwaliteit

Doe mee aan het meten van de waterkwaliteit

De waterkwaliteit is van cruciaal belang voor het behoud van de natuur en biodiversiteit. De IVN-afdeling IJssel en Gouwe roept inwoners op om zich aan te melden voor een nieuwe werkgroep die de waterkwaliteit meet. Deze groep zal actief zijn in de binnenstad van Gouda.

Waarom is waterkwaliteit belangrijk?
Een goede waterkwaliteit vormt de basis voor een gezonde natuur en biodiversiteit. Slechte waterkwaliteit heeft negatieve effecten op planten, dieren en de leefomgeving. Daarom is het essentieel dat er regelmatig metingen worden uitgevoerd om zo vroegtijdig problemen te signaleren.

Wat houdt het meten in?
De werkgroep van IVN IJssel en Gouwe meet de waterkwaliteit op verschillende manieren, waaronder het analyseren van de aanwezige plantjes en diertjes in het water, en het bepalen van de chemische samenstelling en opgeloste stoffen. Deze gegevens worden gedeeld met de waterschappen, die verantwoordelijk zijn voor het verbeteren van de waterkwaliteit in het kader van de Europese Kaderrichtlijn Water.

Doe mee in Gouda of bij de Reeuwijkse Plassen!
Voor de Reeuwijkse Plassen is er al een actieve groep vrijwilligers die vier keer per jaar de waterkwaliteit meet. In Gouda willen zij nu een nieuwe groep oprichten om metingen uit te voeren op vijf tot tien locaties in de stad. Deelname kost slechts enkele uren per kwartaal en biedt een leuke gelegenheid om de stad beter te leren kennen én een waardevolle bijdrage te leveren aan het milieu.

Aanmelden
Heb je interesse om te helpen met het meten van de waterkwaliteit in Gouda of de Reeuwijkse Plassen? Bezoek dan de website van IVN IJssel en Gouwe en zoek op “waterkwaliteit”. Of klik hier.

Samen met IVN IJssel en Gouwe kun jij zorgen voor schoner en gezonder water in de regio!