Spouwmuurisolatie is een effectieve manier om energie te besparen en je huis comfortabeler te maken. Een spouwmuur bestaat uit twee muren met een smalle ruimte ertussen, de spouw. De buitenmuur beschermt tegen regen en wind, terwijl de binnenmuur de warmte dient vast te houden. Vroeger werd de spouw open gelaten om vocht buiten te houden, maar met spouwmuurisolatie vul je deze ruimte op met isolatiemateriaal, wat zorgt voor betere isolatie en lagere energiekosten.
Duurzaamheid is steeds belangrijker
Ook in het Groene Hart is duurzaamheid steeds belangrijker. Met spouwmuurisolatie draag je bij aan een groenere toekomst door minder energie te verbruiken. De meest voor de hand liggende energiebesparingsmaatregel als de woning een spouwmuur heeft van minstens 4 cm breed: vullen met minerale wol of met polystyreenparels. Plaats dan wel een borstel in de spouw, om een begrenzing te maken naar buren zonder spouwisolatie.
Na-isolatie
Ook in oudere woningen kun je spouwmuurisolatie laten aanbrengen, dit heet na-isolatie. Hiermee verlaag je je energiekosten en maak je je huis duurzamer. Als bestaande isolatie zoals UF-schuim in de spouw is gekrompen of weggespoeld, kan een specialist de spouw schoonmaken. Dit is echter een kostbaar proces. Met een zelfgemaakte spuitlans, aangesloten op een keukenkraan kun je ook zelf de spouw reinigen. Zo wordt een spouw die gevuld was met UF schuim, schoon leeggespoten. Daarna is de spouw hervuld met isolatieparels. Kies daarom voor hoogwaardige spouwmuurisolatie en draag bij aan de duurzaamheid van de natuur in het Groene Hart.
Evert Hasselaar, energiecoach en filmmaker heeft weer een paar mooie voorbeelden uit de dagelijkse praktijk.
Spouwisolatie verwijderen doe-het-zelf
spouwmuur isoleren
meer duurzamere huis technieken / meer nieuws uit de gemeente Gouda
© Groene Hart duurzamer