Unieke EU-steun voor duurzame warmte in het Groene Hart

Unieke EU-steun voor duurzame warmte in het Groene Hart

De European City Facility (EUCF) is een Europees initiatief dat gemeenten helpt om sneller van fossiele naar schone energie over te stappen. Waddinxveen werd geselecteerd uit 297 aanvragen in Europa en is hiermee uniek in Nederland. De subsidie stelt de gemeente in staat om concreet te werken aan duurzame energieprojecten zoals een lokaal warmtenet of hernieuwbare energiebronnen. Daarmee is dit een belangrijke impuls voor de energietransitie in het Groene Hart.

Unieke Europese bijdrage aan warmtetransitie
Als enige gemeente in Nederland ontvangt Waddinxveen een Europese subsidie van 60.000 euro uit (EUCF). Deze subsidie maakt het mogelijk om een investeringsplan op te stellen voor de eerste aardgasvrije startbuurt in de gemeente. Het gaat om een volgende stap in het participatietraject waarbij bewoners eerder dit jaar al hun voorkeur uitspraken voor een alternatief voor aardgas. De subsidie ondersteunt het proces naar een toekomstbestendige en duurzame energievoorziening.

De startbuurt: een eerste stap naar aardgasvrij
Nederland stapt uiterlijk in 2050 volledig af van aardgas. In Waddinxveen gebeurt dit gefaseerd. De buurten Groenswaard, Vondelwijk, Peter Zuidlaan en Horstenbuurt – samen de zogeheten GVPH-buurt – zijn aangewezen als startgebied. In 2024 zijn bewoners geïnformeerd en geraadpleegd over alternatieven. De komende maanden rondt de gemeente het haalbaarheidsonderzoek af. De resultaten worden verwerkt in een wijkuitvoeringsplan. Op basis daarvan besluit de gemeenteraad later dit jaar welke techniek wordt uitgewerkt.

Warmtenet als kansrijke oplossing
Een van de opties voor de startbuurt is het aanleggen van een warmtenet. De subsidie wordt gebruikt voor het opstellen van een investeringsplan dat de haalbaarheid daarvan in kaart brengt. Concreet onderzoekt de gemeente of de Warmtesamenwerking Oostland (WSO) haar bestaande warmteleiding kan uitbreiden naar de GVPH-buurt. Deze leiding zou warmte uit kassen en geothermie kunnen leveren aan woningen en gebouwen in de buurt.

Samenwerking en betaalbaarheid centraal
Een belangrijke partner in het proces is Woonpartners Midden-Holland, eigenaar van zo’n 1350 huurwoningen in de startbuurt. Pas wanneer duidelijk is dat het warmtenet technisch en financieel haalbaar is, neemt de gemeente een definitief besluit. De subsidie is dus een belangrijke tussenstap die de energietransitie concreet en uitvoerbaar maakt – mét de bewoners.

Meer nieuws uit Waddinxveen.

Wil jij ook graag de nieuwsbrief ontvangen? Klik hier.

Reageren op bovenstaand bericht? Dat kan;