Grote plannen Stadsakker; het succes smaakt naar meer

Grote plannen Stadsakker; het succes smaakt naar meer

De Stadsakker Gouda heeft grootse plannen. Dit bleek tijdens de informatieavond die de Stadsakker organiseerde op donderdag 7 november 2024 in het oude stadhuis van Gouda.


Informatieavond
De avond begon met een toespraak van Gert Olbertijn die voorzitter is. Hij legde uit dat hij uit eigen ervaring weet dat het kweken van groenten een vak apart is. Zo had hij vele pogingen ondernomen om op de Stadsakker wortelen te kweken, maar helaas bleek uit het ontbreken van wortelen in de uitgeleverde groentepakketten dat dit geen succes was. Hij wees op de successen van de Stadsakker. Er zijn meer dan 100 afnemers van groentepakketten, die de Stadsakker ‘oogstgenoten’ noemt. Zij zijn goed voor 180 ‘monden’ die sinds eind mei wekelijks hun groentepakket op de akker ophalen. Uit gesprekken die de voorzitter met de gemeente heeft gehad, bleek dat dit aantal voldoende draagvlak toonde. De gemeente heeft zelfs met hem gesproken over de mogelijkheden om onderdeel te zijn van het concept ‘een eetbare stad’. Het doel van de avond was om gezamenlijk de toekomst te bepalen door ideeën te verzamelen uit de goed gevulde zaal. Dat de Stadsakker een blijvertje is, stond voor hem vast. Sterker nog, de Stadsakker is een groeiparel met veel potentie en ideeën vanuit het bestuur. Het bestuur bedankte ook nog de tomeloze inzet van de vele vrijwilligers.

Wat wordt er gekweekt op de stadsakker?
Omdat Tyara Slager, de professionele teler die het teeltplan voor 2024 heeft opgesteld en beheerd vertelde Erik Dubbing die stage loopt op de stadsakker, wat de ervaringen dit jaar waren met de grond en het weer. Hij gaf aan dat het minimaal zeven jaar duurt voordat de grond goed in evenwicht is en echt geschikt is voor landbouw. Interessant was het keuzeproces bij het bepalen van wat er geteeld wordt. De basis is altijd biologische planten of zaden, maar de keuze van de groenten hangt van veel factoren af, zoals de geschiktheid van de grond, de intensiteit van de verzorging en het tijdstip van oogsten. Het afgelopen jaar zijn er veel lessen geleerd.

Meedenken en meebeslissen
Op de avond waren geïnteresseerden, vrijwilligers en oogstgenoten aanwezig. Deze laatste groep was erg te spreken over de kwaliteit van de groenten, zo bleek uit een eerder gehouden enquête. Na een optreden van troubadour-dichter Bart Harst ging iedereen, onder het genot van een kop koffie, meedenken over de toekomst van de Stadsakker. Er waren vijf thema’s waarover gebrainstormd kon worden. Al met al heeft de avond genoeg stof tot nadenken opgeleverd, aldus de organisatie. De input wordt gebruikt om de verdere plannen voor de Stadsakker vorm te geven.

meer nieuws uit de gemeente Gouda

© Groene Hart duurzamer

Reageren op bovenstaand bericht? Dat kan;