Samen naar een duurzame toekomst
Die vraag staat centraal in de plannen van de gemeente Waddinxveen, woningcorporatie Woonpartners Midden-Holland en warmtenetspecialist NetVerder. De drie partijen hebben een intentieovereenkomst getekend om samen de haalbaarheid van een warmtenet te onderzoeken voor de buurten Groenswaard, Vondelwijk, Peter Zuidlaan en Horstenbuurt (zijnde de de Startbuurt GVPH ). Meer dan 60% van de inwoners die deelnamen aan een peiling, gaf aan interesse te hebben in een warmtenet als duurzame oplossing. Dat motiveert de gemeente om verder te kijken naar de mogelijkheden.
Wat houdt het haalbaarheidsonderzoek in?
Het onderzoek richt zich op de vraag of een collectief warmtenet technisch, financieel én sociaal haalbaar is voor de Startbuurt GVPH (de buurten Groenswaard, Vondelwijk, Peter Zuidlaan en Horstenbuurt). Daarbij wordt gekeken of er genoeg bewoners bereid zijn aan te sluiten en of de bron van de warmte duurzaam en betrouwbaar is. NetVerder, een zusterbedrijf van netbeheerder Stedin, en de gemeente onderzoeken ook de oprichting van een publiek warmtebedrijf. Zo blijft de warmtevoorziening in publieke handen. Maar: of het warmtenet er ook echt komt, is nog niet zeker. Ook individuele oplossingen, zoals elektrische warmtepompen, blijven een optie.
Inwoners denken actief mee
De gemeente Waddinxveen kiest bewust niet vooraf voor één techniek, maar betrekt inwoners en partners bij het hele proces – van oriëntatie tot uitvoering. In juni hebben bijna 500 inwoners hun voorkeur uitgesproken. Ruim 60% gaf de voorkeur aan een warmtenet boven een warmtepomp. Redenen hiervoor waren lagere maandlasten en minder ingrijpende werkzaamheden in huis. De gemeente onderstreept dat het vertrouwen van inwoners cruciaal is. Daarom zijn betaalbaarheid, betrouwbaarheid en toekomstbestendigheid belangrijke voorwaarden bij de vervolgstappen.
Waar komt de warmte vandaan?
Een belangrijk onderdeel van het haalbaarheidsonderzoek is het vinden van een geschikte warmtebron. Eén van de mogelijkheden is het gebruik van aardwarmte, in combinatie met het grotere regionale initiatief Warmtesamenwerking Oostland. Daarin werken gemeenten, de provincie Zuid-Holland en de glastuinbouwsector samen aan een regionaal warmtenet dat zowel woningen als kassen duurzaam moet gaan verwarmen. Als de Startbuurt GVPH hierop kan aansluiten, biedt dat grote kansen voor een toekomst zonder aardgas.
Samen bouwen aan een aardgasvrij Groene Hart
De Startbuurt GVPH is een belangrijke proeftuin in de transitie naar aardgasvrije wijken in het Groene Hart. Of er daadwerkelijk een warmtenet komt, hangt af van het resultaat van het onderzoek. Maar één ding is duidelijk: samen met inwoners werkt de gemeente aan een duurzame, toekomstbestendige warmtevoorziening.

Meer nieuws uit Waddinxveen.
Wil jij ook graag de nieuwsbrief ontvangen? Klik hier.
Reageren op bovenstaand bericht? Dat kan;