Zijn zonnepanelen langs N11 de oplossing?

Zijn zonnepanelen langs N11 de oplossing?

Op maandag 30 juni 2025 hebben verschillende overheden een intentieverklaring ondertekend om de mogelijkheden voor zonnepanelen langs de A4 en N11 verder te onderzoeken. De gemeenten Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Leiden, Leiderdorp en Kaag en Braassem werken hierin samen met Rijkswaterstaat en de provincie Zuid-Holland. Het gaat om een gezamenlijk project binnen het landelijke programma OER (Opwek Energie op Rijksgrond). Het doel is om ongebruikte ruimte langs snelwegen te benutten voor het opwekken van duurzame energie. De komende tijd worden de locaties, voorwaarden en haalbaarheid verder in kaart gebracht.

Ruimte langs de snelweg biedt kansen voor duurzame energie
Langs de N11 liggen stukken grond die niet actief worden gebruikt. Juist deze plekken kunnen geschikt zijn voor de plaatsing van zonnepanelen, zonder dat er extra ruimte nodig is in woon- of natuurgebieden. Het onderzochte gebied beslaat ongeveer 35 kilometer. Hiervan valt 24 hectare binnen de gemeente Alphen aan den Rijn. De eerste verkenning in 2023 liet zien dat er mogelijkheden zijn. Daarom is besloten om verder te gaan met een volgende stap in het project.

Omgeving wordt betrokken bij planvorming
De betrokken gemeenten willen de omgeving nauw betrekken bij de plannen. In juni 2025 stelde de gemeente Alphen aan den Rijn een beleidskader vast over lokaal eigendom van duurzame energieprojecten. Dit betekent dat inwoners of lokale ondernemers straks (deels) eigenaar kunnen worden van zonnepanelen. Hoe dat precies werkt, wordt op dit moment verder uitgezocht. De komende tijd worden bewoners geïnformeerd en kunnen zij meedenken over de plannen.

Brede samenwerking binnen het Groene Hart
Het zonneproject is onderdeel van het landelijke OER-programma. Dit programma zorgt ervoor dat rijksgronden beschikbaar worden gesteld voor duurzame energie. Ook aangrenzende gronden van gemeenten of de provincie kunnen worden meegenomen. Naast de eerder genoemde gemeenten zijn ook ProRail, het Rijksvastgoedbedrijf, de Regionale Energie Strategieën (RES) van Holland-Rijnland en Midden-Holland, en Rijkswaterstaat bij het project betrokken. Samen onderzoeken zij hoe zonne-energie langs de snelwegen een bijdrage kan leveren aan de energiedoelen.

Bijdrage aan landelijke klimaatdoelen
Nederland heeft in het Klimaatakkoord afgesproken dat er in 2030 in totaal 35 TWh duurzame stroom op land moet worden opgewekt. Eén terawattuur (TWh) is genoeg voor ongeveer 400.000 huishoudens. Zonnepanelen langs snelwegen, zoals de N11 en A4, kunnen helpen om dit doel te bereiken. De komende periode wordt onderzocht of dit op een verantwoorde en haalbare manier kan worden uitgevoerd binnen het Groene Hart. Meer informatie over het OER-programma vind je op www.energieoprijksgrond.nl.

Wil jij ook graag de nieuwsbrief ontvangen? Klik hier.

Reageren op bovenstaand bericht? Dat kan;