Korstmossen
Korstmossen vallen vaak niet op, misschien omdat ze bijna overal te vinden zijn. In Nederland groeien er ongeveer 700 soorten korstmossen. Ze komen voor op de schors van levende bomen en struiken, maar ook op dood hout, zand, stoeptegels, muren en daken. De vormenrijkdom van korstmossen varieert van korstvormig tot blad- en struikvormig.
Korstmossen als indicator voor Schone Lucht
Korstmossen zijn uitstekende indicatoren voor schone lucht. Veel soorten zijn gevoelig voor stikstof, met name stikstof in ammoniak. Sommige korstmossoorten floreren in een ammoniakrijke omgeving, terwijl andere juist verdwijnen bij hoge ammoniakconcentraties. Tijdens de excursie in het Steinse Groen gaan we op twee verschillende locaties bomen met korstmossen bestuderen en vergelijken.
Leer Korstmossen van Dichtbij Kennen
Met behulp van een loep zullen we verschillende soorten korstmossen van dichtbij bekijken. Deze fascinerende organismen hebben bijzondere namen die hun uiterlijk beschrijven. Denk aan het vliegenstrontjesmos, dat eruitziet als uitwerpselen van vliegen, of het groot dooiermos, dat doet denken aan een schijf eigeel. We gaan ook op zoek naar de amoebekorst, te midden van de gewone purperschaaltjes.
Praktische Informatie
Alex Schuurmans zal je begeleiden tijdens deze excursie en je introduceren in de wondere wereld van korstmossen.
– datum: 24 november 2024
– Tijd: 14.00 uur (tot ca. 16.00 uur)
Locatie: Verzamelen bij de ingang van de Natuurspeeltuin in het Steinse Groen (komend van de Willenskade, ga de Steinse Tiendweg in en sla direct linksaf naar de ingang van de speeltuin).
Bereikbaarheid: Het is handig om lopend of op de fiets te komen. Parkeren is niet mogelijk op de Willenskade, maar kan wel in de wijk rondom de Willenskade.
Kijk voor meer info over dit uitje ook op deze website; IVN
recreatiegebieden / meer uitjes
Zelf een interessant uitje? Of wil je reageren op bovenstaand bericht? Dat kan!
© Groene Hart duurzamer