Het effect van samen werken aan gezond voedsel en de positieve gezondheid die daarmee samengaat (sociaal, geestelijk en voor de lichamelijke weerbaarheid) is misschien een benadering die het inzicht geeft in het belang van een voedzame regio. Voedzame regio’s zijn gebieden die duurzaam voedsel lokaal produceren.
Europese subsidie
Leader is een Europese subsidie die ook door Nederland en de diverse deelnemende gemeenten wordt bekostigt om de sociaaleconomische ontwikkeling van het platteland te bevorderen. Projecten om in aanmerking te komen voor een subsidie uit die pot geld worden ingediend door bedrijven en/of organisaties en de voorkeur gaat dan uit naar projecten die opgezet worden in samenwerking van diverse partijen en die een bijdrage leveren aan innovatie en duurzame ontwikkeling
Voedselfamilies Krimpenerwaard
In de regio Krimpenerwaard is er het initiatief Voedselfamilies Krimpenerwaard. Ze hebben een aantal basiswaarden die ze handen en voeten geven via verschillende projecten. Lokaal, duurzaam, gezond en samenbelang. Inmiddels zijn zij zover dat de 1e is pilot gestart waarbij lokaal geteelde producten zoals kaas, groenten, eigen gemaakte ambachtelijke producten worden geleverd aan een zorginstelling en een cateraar.
Fietsen voor je eten
Het “fietsen voor je eten” (op de fiets langs streekwinkels en boerderijen om lokale producten te kopen) is al bekend fenomeen. Omdat je meer mensen wilt bewustmaken waarom lokaal gezond voedsel belangrijk is, is ook een mooi educatieprogramma voor basisscholen opgezet waarbij de schoolklassen op bezoek gaan bij de boer en de producent.
Samenwerking
Kan een dergelijke samenwerking van boeren, producenten, afnemers, logistieke faciliteiten, gemeenten, geldgevers in de buurt van Alphen/Gouda/Bodegraven/Woerden ook gestart worden? In andere gemeenten van deze regio tal van initiatieven om op (basis)scholen lessen te geven aan kinderen waarbij ze leren wat gezond voedsel met je doet. “Voedselvaardig” worden. Een mooie term. Die houdt ongeveer het volgende in: Wat is voeding en wat is alleen maar vulling? Wat is voedsel dat in een bepaald seizoen groeit, hoe maak je dat tot een heerlijke maaltijd en wat doet dat voedsel met jou gezondheid.
Waar koop je dat?
In onze regio gebeurt er wel veel aan groenten tuinen, aan certificering van Groene Hart streekproducten en andere initiatieven die bijdragen aan bewustwording van een gezonde levensstijl en dan liefst niet ieder voor zich, maar als samenleving samen. Maar echte stappen zijn er nog niet. Daar hebben we ook de scholen zelf en de gemeentelijke politiek voor nodig zo is de overtuiging. Zo zijn nog maar weinig scholen met een groen-blauw schoolplein.
Aanmelden en meer info
Heb je ideeën of doe je al iets wat bijdraagt aan die Voedzame regio? Meldt je aan via info@groenehartduurzamer.nl.. Projecten kunnen worden ingediend bij de coördinator Bart Soldaat, contact@leader-hollandeseplassen.nl. Meer info over Voedselfamiliekrimpenerwaard / Groene Hart streekproducten / Groen-blauw schoolplein.
© Groene Hart duurzamer
Reageren op bovenstaand bericht? Dat kan;